07/10/2019 | Nieuws |

Collecte Brandwonden Stichting 6 t/m 12 oktober 2019

Toen ik 6 jaar oud was, ben ik verbrand. Een typisch jaren 80-verhaal: BBQ, spiritus, steekvlam en ik kwam net naar buiten gelopen… 7 meter verderop. Ik heb kantje boord gelegen de 7 weken dat ik in het brandwondencentrum in Groningen lag. De jaren erna bestonden voor mij uit diverse operaties om te zorgen dat ik bewegingsvrijheid hield. Littekens groeien namelijk niet mee.
 
Op advies van mijn toenmalige arts, ben ik een sport gaan doen waar ik mijn armen veel moest gebruiken en om me heen moest kijken. Zo ben ik eind jaren 80 bij De Burgst bij de mini’s beland. Uiteindelijk heb ik ruim 10 jaar in H1 gespeeld. Dit was nooit mogelijk geweest zonder de deskundige hulp van diverse artsen, verpleegkundigen, enz. Maar ook de steun van mijn ouders, vrienden, familie, teamgenoten. 
 
Ruim 25% van de patiënten in de Nederlandse brandwondencentra is jonger dan vijf jaar oud. Brandwondenongelukken gebeuren wanneer kindjes nieuwe vaardigheden leren, zoals grijpen, kruipen en lopen. Opeens kan het kindje wél bij dat hete kopje thee op tafel. De Nederlandse Brandwonden Stichting probeert met preventiecampagnes mensen extra bewust te maken van de gevaren.
 
Deze week is het weer de collecteweek voor de Brandwondenstichting (https://brandwondenstichting.nl/). De afgelopen jaren ben ik naast collectant, ook collecte-organisator voor mijn postcodegebied. Vanuit die hoedanigheid zal er komende zaterdag bij de wedstrijdleiding een collectebus aanwezig zijn. 
 
Ik hoop op uw (kleine) steun voor preventie, onderzoek en behandeling van brandwonden. Bij voorbaat dank!
 
Michel Marsilje
Trainer / coach MA1 en D2