29/09/2020 | Barry van Zandvoort |

Overlijden Frans Derks

Deze week verloren we een markante Bredanaar. Frans Derks mag dan vooral bekendheid genieten als voetbalscheidsrechter, voor onze club was hij lange tijd de voorzitter van onze grote broer Brevok. Kleine broers zijn niet altijd dol op hun grote broer. Zeker niet als die grote broer ook nog een grote bek heeft. En zeker niet in Brabant waar bescheidenheid wordt (over)gewaardeerd. Frans Derks was een kleurrijke en uitgesproken personality in een groot dorp. En of dat ‘grote dorp’ nou het betaald voetbal, de Nevobo of Breda heette: Frans stond vooraan. 

Voor ons volleyballers was Derks toch vooral de man van de kerk. Hij zette Brevok op de nationale kaart met een enorme stunt: hij kocht De Goede Herder aan de Baliëndijk en bouwde die om tot sporthal. Generaties volleyballers hebben er ‘kou gelejen’, want verwarming kost geld en die centen konden ook anders besteed worden. Economisch inzicht kon Derks niet worden ontzegd. 

Bij thuiswedstrijden van Brevok stond hij standaard achter het hek, zijn vingers om het groene metaal geklemd. Derks kon losgaan op de scheidsrechter. Hij zag daar de sport van in en genoot van weerwoord: het spel om het spel. Het spel om gezien en gehoord te worden. 

Derks was een man waar je op een lekkere manier een hekel aan kon hebben. Tijdens een tumultueuze ledenvergadering bij Brevok liet hij zich ontvallen: ‘Jullie moeten niet zeuren over contributie. De breedtesport moet de topsport dienen.’ Niet lang daarna was het trouwens over met Brevok. 

Toen onze club in 2007 het 25-jarig bestaan vierde met onder meer een wedstrijd oud-Burgst tegen oud-Brevok gaf Derks uiteraard acte de presence. Tot het laatste moment bleef het spannend of hij zou komen. Als performer wist hij: alles staat of valt met de juiste entree, dus kwam hij 5 minuten voor tijd het parkeerterrein opdraaien, volledig bewust van zijn impact. Hij kende zijn rol: haar, sjaal, praatjes, maniertjes. Frans Derks was in the house. 

https://www.bndestem.nl/regiosport/oude-tijden-herleven-bij-de-burgst~ac084366/ 

Laten we Derks vooral herinneren als de man die erin slaagde om met razendknap kunst- en vliegwerk volleybalbastion uit te bouwen en lang succesvol in de lucht te houden: Brevok/ABC en later TDK/Brevok. De dwarsverbanden tussen De Burgst en Brevok zijn ontelbaar en blijvend. Onze (oud-) trainers Edward van Erp, Chris Konings, Wim van der Made, Johan van Vliet, Martin Snijder, Rien Rasenberg, Hans Kalle enz. hebben (of hadden) ook allen een Brevok-verleden. Derks is daardoor een deel van onze volleybalgeschiedenis. 

Tijden veranderen. Brevok is niet meer en inmiddels praten we ook over Frans Derks in de verleden tijd. De volgende keer als je iemand een sjaal over zijn schouder ziet gooien, denk dan nog eens terug aan de omgebouwde kerk aan de Baliendijk, denk terug aan Brevok. En denk ook nog eens aan Frans Derks. 

Barry van Zandvoort