10/01/2020 | Technische Commissie |

Trainersclinic kennismaking Action Type

Eind vorig jaar heeft de Technische Commissie de eerste trainersclinic van het seizoen 2019-2020 georganiseerd. De clinic werd gegeven door Ans de Graag met als onderwerp: ‘Kennismaking met Action Type’.

Action Type is een zeer uitgebreide theorie die er vanuit gaat dat er verschillen zijn tussen spelers. De ene speler pakt een bal liever dicht bij het lichaam en de ander liever wat verder weg. De ene speler begint liever hoog voordat hij of zij een pass geeft en de ander begint al laag.

We hebben dit onderwerp gekozen omdat spelers zich bij een specifieke benadering beter zullen ontwikkelen. Spelers kunnen bewegingen leren die beter aansluiten bij hun natuurlijke wijze van bewegen. We weten inmiddels dat ‘one-size-fits-all’ niet meer van toepassing is in de sport. Dit alles draagt ook weer bij aan blessurepreventie. En tenslotte zullen spelers met deze specifieke benadering vaker in hun comfortzone kunnen trainen en spelen.

We hebben twee onderwerpen bekeken: Punt vs. lijn en associatie vs. dissociatie. Dit klinkt ingewikkeld en dat was het eigenlijk ook wel. Punt vs. lijn kijkt naar hoe een speler het liefst een bal krijgt: moet er een dood punt in een balbaan zitten of moet de balbaan een rechte lijn zijn. Associatie en dissociatie heeft te maken met of de schouders samen met de heupen bewegen of dat ze los van elkaar kunnen bewegen. We hebben gekeken welke invloed deze twee voorkeuren hebben voor de verschillende volleybaltechnieken zoals aanvallen en passen.

Het was een pittige, maar zeer leerzame kennismaking met dit onderwerp. We hadden een prima opkomst van onze trainers. De B1-meiden waren aanwezig om de oefeningen voor te doen.

Hopelijk hebben we onze trainers wat meer bewust gemaakt van verschillen tussen hun spelers en mogelijk hebben we hun interesse gewekt om hier verder mee aan de slag te gaan.

Namens de Technische Commissie,
Menno