15/02/2023 | Communicatie |

Unieke verenigingssamenwerking verbindt volleybalsport in Breda

Volleybal verkeert in zwaar weer in Nederland. In regionale gebieden zoals Zuid-West-Nederland hebben volleybalverenigingen te maken met een teruglopend aantal leden door alternatieven als voetbal en hockey en individuele sporten ingegeven door onder meer de coronacrisis. Om deze trend te keren hebben drie volleybalverenigingen in Breda de handen ineen geslagen: De Burgst, ’t Aogje en Set Up Prinsenbeek. Naast gezamenlijke teams, organiseren de teams periodiek gezamenlijke extra trainingen. De eerste sportieve successen zijn, met een kampioenschap van Jongens B en een plek in de meiden A Topklasse, inmiddels een feit.

De samenwerking is uniek in de regio. Nooit eerder hebben verenigingen elkaar op deze wijze opgezocht in het belang van het volleybal. De samenwerking loopt echter niet uit op een fusie. Naast de samenwerking blijft het namelijk de droom om elkaar ook te kunnen bestrijden in het veld om zo samen in een competitie te kunnen spelen.

‘Breda Brengt het Samen’ tenue

De samenwerking tussen de drie volleybalclubs brengt dit seizoen vier gezamenlijke teams voort: een damesteam, twee meiden A-teams en een jongens B-teams. Deze teams spelen hun wedstrijden in een speciaal hiervoor ontworpen ‘Breda Brengt het Samen’-tenue.

Eerste sportieve successen zijn een feit

Met de eerste competitiehelft achter de rug, brengt de samenwerking al de eerste sportieve successen met zich mee. Het jongensteam B1 De Burgst- VC ’t Aogje is begin februari gehuldigd vanwege hun kampioenschap in de eerste helft. De tweede helft van de competitie spelen de jongens in de 1e klasse.

Meiden A1 De Burgst-VC ’t Aogje is met een ruimschoots tweede plek in de Hoofdklasse – en één punt verschil met de koploper – gepromoveerd en speelt de tweede helft van de competitie in de Topklasse, het hoogste meiden A competitieniveau van Nederland. Ook Meiden A1 VC ’t Aogje-De Burgst heeft in de eerste helft een mooie tweede plek behaald in de 2e klasse A.

Samenwerken op regionaal niveau

Momenteel onderzoeken de verenigingen hoe zij ook op regionaal niveau kunnen samenwerken met onder andere volleybalvereniging ZUVO (Zundert), ROWI (Etten-Leur) en Breda Beach. Het gaat dan niet alleen om volleybal, maar ook om organisatorische samenwerking, zoals gezamenlijk sponsoren werven, of bestuurlijke taken uitwisselen.